Bioeconomia

Bioeconomia (Bioeconomy) reprezintă o modalitate de organizare a activităților de producție care presupune utilizarea sustenabilă a resurselor biologice regenerabile. Aceasta mai este întâlnită și sub numele de economie bazată pe bio (Biobased economy). Bioeconomia abordează și potențialul economic neexploatat al deșeurilor ecologice și materiale. Conform definiției oficiale a Comisiei Europene, bioeconomia este formată din acele părți ale economiei care utilizează resurse biologice, terestre și maritime pentru a produce mâncare, materiale și energie. De exemplu, este vorba de resurse precum produsele agricole, lemn, animale și micro-organisme etc.

bioeconomia
Experimental icons created by orvipixel – Flaticon

Practic, prin bioeconomie ne referim la acele activități economice care se bazează pe utilizarea de resurse naturale regenerabile. Din perspectiva impactului asupra mediului, aceste activități sunt cele mai apropiate de a avea un impact neutru. Desigur, exploatarea lemnului, pescuitul sau agricultura vor avea un impact asupra mediului, dar acesta nu va fi distructiv. Toate activitățile care sunt grupate în bioeconomie permit regenerarea mediului.

Avantajul principal al afacerilor din sectorul bioeconomiei este că sunt sustenabile pe termen mediu și lung. Dacă exploatarea resurselor se face în mod rațional, permițând regenerarea în timp real, acestea pot funcționa pe termen nedefinit. Aceste afaceri nu sunt amenințate de riscul epuizării resurselor rare.