Birocrație

Birocrația (Bureaucracy), în cazul statului, se referă la o complexitate ridicată a aparatului administrativ, în care deciziile se iau extrem de greoi pentru că în proces sunt implicate o multitudine de organizații, departamente, compartimente. Un efect al structurii stufoase este o disipare a responsabilității. Într-o birocrație de mari deimensiuni, pot să apară structuri care să adreseze aspecte acoperite de alte organizații. Un efect al existenței de structuri concurente, cu responsabilități care nu sunt clar trasate, constă în redirecționarea cetățenilor, la alte oficii. Astfel, rezolvarea unor probleme simple ajunge să dureze lungi perioade de timp.

În mediul privat, conceptul de birocrație se referă în special la modul de organizare al firmelor de mari dimensiuni. În acestea există o mare complexitate organizatorică și multiple niveluri de management. Din această cauză, pot să apară confuzii privind responsabilitatea deciziilor.  Ca și în cazul administrațiilor birocratice și aici procesul de luare al deciziilor este extrem de dificil. Din această cauză, este probabilă și posibilă pierderea a nenumărate oportunități de afaceri. Multe produse inovatoare ajung să fie realizate în start-up-uri de mici dimensiuni. Birocrația internă împiedică firmele mari să profite de puterea lor financiară și accesul facil la resurse.

dosare, birocrație
Fotografie de la Element5 Digital de la Pexels

Birocrația nu este inerent rea, aceasta putând să aibă un rol în organizarea companiilor. Fără un minim de proceduri birocratice, organizațiile mari nu ar putea funcționa.