Cartel (Cartel)

Cartelul (Cartel) reprezintă o înțelege secretă, între firmele de pe o piață, pentru a manipula oferta sau prețurile. Pentru a-și atinge scopurile firmele din cartel pot utiliza practici precum reducerea ofertei sau fixarea prețurilor.  Pentru a putea funcționa, pe piață trebuie să existe un număr limitat de firme care să se poată supraveghea reciproc. O firmă care încalcă înțelegea poate să obțină avantaje competitive importante.

Practic, un cartel este o înțelegere, de obicei secretă, între un grup de producători, prin care se stabilește nivelul producției fiecăruia pentru a limita oferta totală de pe piață și a putea impune prețuri mai ridicate. Acesta se formează pe piețele de oligopol pentru că dacă sunt mulți producători, cresc șansele de încălcare a înțelegerii. În majoritatea țărilor, înțelegerile de acest tip sunt interzise pentru că afectează interesele consumatorilor finali.

Un exemplu de cartel funcțional este cel al OPEC. Această organizație, formată din mai multe state cu rezerve importante de petrol, reușește, prin ajustarea nivelurilor producției, să influențeze prețul de piață al aurului negru. Dezvoltarea exploatațiilor de șist a dus la reducerea dependenței de OPEC a lumii și la scăderea puterii organizației.