Cerere perfect inelastică

Prin cerere perfect inelastică (Perfect inelastic demand) ne referim la o situație ipotetică în care, în condiții de caeteris paribus, orice modificare a prețurilor bunurilor și serviciilor nu va avea nici un impact asupra cererii pentru acestea. Ca urmare a acestei situații, curba cererii va fi reprezentată printr-o dreaptă verticală.

reprezentare grafică cerere perfect inelastică
Sursă: Inițiativa Privată

După cum vedem în grafic, modificarea prețului de la P1 la P2 nu determină creșterea cantității cerute. Și la P1 și la P2, clienții de pe piață vor cumpăra cantitatea Q1.

Acest tip de cerere este ipotetic, dar putem să ne gândim la situații în care piața sau o parte a ei funcționeză în felul acesta. De exemplu, piața auto a avut de suferit din cauza crizei semiconductorilor. Această situație de penurie a venit pe fondul cererii din alte părți ale economiei și ale blocajelor din industria semiconductorilor. Combinația criză și cerere extraordinară au determinat creșterea  semnificativă a prețurilor semiconductorilor. Cu toate acestea, cererea producătorilor auto a rămas relativ constantă. Autovehiculele care erau în plan aveau nevoie de semiconductori pentru a fi finalizate și vândute.

Trebuie să înțelegem faptul că inelasticitatea cererii pentru o parte a cereri a fost una pe termen scurt. Pe termen mediu și lung, producătorii auto au făcut comenzi în avans și stocuri de semiconductori pentru a nu ajunge iar în aceeași situație.