Ciclu Hog

Prin ciclu Hog (Hog cycle) sau ciclul porcului înțelegem o situație care apare în agricultură din cauza decalajelor de producție. Ciclurile de producție sunt frecvent multianuale, deci producătorii ar trebui să estimeze cererea viitoare. Cum există o sumedenie de ofertanți pe piață aceștia nu vor putea acționa coordonat. Impulsionați de prețul bun dintr-un an, aceștia vor produce mai mult. În anul următor, pe fondul creșterii ofertei, prețurile vor crește.

În activitățile agricole apar situații de excedent sau deficit de ofertă, deoarece deciziile de producție se bazează pe date anterioare. Astfel, când cererea este mare, prețul cărnii crește și producătorii majorează numărul de suine. Când suinele ajung la maturitate, apare un exces de ofertă care determină reducerea prețurilor pe piață. Reacția producătorilor este de a reduce numărul de suine crescute pentru următorul sezon. Astfel, ia naștere un nou ciclu Hog.

Ciclu Hog
Pig icons created by justicon – Flaticon

Ciclul Hog surprinde o interpretare greșită a unor trenduri economice. Acest fenomen economic poate să fie amplificat de factori externi. De exemplu, în anii în care apar multe focare de gripă porcină multe efective de suine trebuie să fie sacrificate. Acest lucru duce la o reducere rapidă a ofertei de pe piață și la creșterea prețurilor.