City break (City break)

City break-ul este o vacanță scurtă, de 2-3 zile, petrecută într-un alt oraș. Vacanța durează un week-end, fapt care o face potrivită pentru destinațiile accesibile rapid cu avionul, autoturismul sau trenul. Rețeaua aeroportuară, rutieră și  feroviară din UE și multitudinea de orașe istorice fac regiunea o destinație excelentă pentru city break-uri.

Rețeaua feroviară și rutieră lasă de dorit în România, astfel că, în mentalul colectiv, city break-ul este asociat mai degrabă cu o escapadă efectuată cu avionul.

Londra, city break
Image by storyset on Freepik

Nu toate destinațiile se pretează pentru acest tip de turism. Cei care practică city break-ul preferă să poată ajunge ușor în localitatea respectivă, deci aceasta să aibă o gară importantă sau un aeroport. De asemenea, de maximă importanță este ca destinația vizată să fie una cu o arhitectură deosebită (un centru vechi) și cu relevanță istorică. În plus, este esențial să existe o mare diversitate a modalităților de petrecere a timpului liber. Astfel, trebuie să existe localuri variate, viață de noapte, muzee, expoziții etc.

Acest tip de turism, spre deosebire de alte forme, presupune experiențe mult mai intense și concentrate. Turismul vrea să vadă cât mai multe lucruri posibile într-un timp scurt, de cel mult două sau trei zile.