Cleptocrație

Cleptocrația (Kleptocracy) se referă la un stat sau societate în care deținătorii puterii politice exploatează resursele publice în folos propriu. Cei care fac parte din cleptocrație exploatează resursele publice și se îmbogățesc în detrimentul celorlalți cetățeni. Pentru a reuși acest lucru, cei din cleptocrație beneficiază de sprijinul clasei politice și chiar de legislație care îi avantajează. De multe ori, aceștia modifică legislația pentru a le favoriza accesul preferențial la resurse.

Practic, cleptocrația se referă la jefuirea legalizată a resurselor publice. Politicienii exploatează avuția națională în interes propriu și își adaptează legislația pentru a nu fi nevoiți să răspundă în fața legii.

Cleptocrație
Taxation icons created by Leremy – Flaticon

Cleptocrația este asociată cu regimuri dictatoriale, autarhii, oligarhii etc. De asemenea, orice regim care favorizează nepotismul are șanse să evolueze în această direcție. Cele mai multe regimuri dictatoriale din secolul XX au evoluat și în cleptocrații. Societățile respective s-au confruntat cu penurii generalizate de produse esențiale, în timp ce în sferele claselor conducătoare a existat o stare de bunăstare inexplicabilă.

Indiferent de modul în care se instalează, cleptocrația presupune un conflict de interese extrem de grav. Clasa politică ajunge să acționeze contrar misiunii asumate când a ajuns la putere.

În prezent, se vorbește despre un sistem financiar cleptocrat mondial prin care se spală banii iliciți.