Cripto monede

Cripto-monedele (Crypto currency) sunt bani virtuali, securizați prin criptografie, fapt care face extrem de dificilă contrafacerea lor. Cele mai multe cripto-monede se bazează pe tehnologia blockchain. Practic, cantitatea de „monedă” depinde de nivelul de dezvoltare al registrului distribuit. Chiar dacă în primii ani de existență valorile multor cripto-monede au cunoscut fluctuații extreme, ele continuă să fie privite cu interes de către investitori pentru că nu sunt emise de băncile centrale ale statelor și nu pot fi influențate la fel de puternic prin politici monetare și de credit.

Chiar dacă ne referim la ele drept monede, acestea nu sunt propriu-zis bani. Niciuna dintre cripto monedele lansate nu îndeplinește toate funcțiile banilor. Probabilitatea ca aceste active să ajungă să fie folosite în viața economică de zi cu zi tinde spre zero.

Până la finalul anului 2022, au fost lansate 21.844 de cripto monede și monede alternative. Dintre acestea, doar 9.314 erau încă în circulație la finalul anului.

cripto monede
Image by myriammira on Freepik