Decalaj tehnologic

Prin decalaj tehnologic (Technology gap) înțelegem intervalul de timp dintre apariția unei tehnologii noi și achiziția și implementarea ei. O companie care implementează o tehnologie nouă va avea un avantaj competitiv pentru câțiva ani față de competitorii care întârzie să o facă. Pentru a beneficia constant de aceste avantaje, firmele trebuie să adopte noile tehnologii imediat ce apar pe piață.

De exemplu, în 2023, firmele care vor să-și creeze un decalaj tehnologic ar trebui să adopte produse software pe bază de inteligență artificială. De asemenea, acestea trebuie să-și formeze angajații pentru a putea exploata caracteristicile programelor bazate pe inteligență artificială.

decalaj tehnologic
Technology icons created by Freepik – Flaticon

(2) Decalajul tehnologic se referă și la dotarea tehnologică a unei țări, raportată la alte state. Aceasta poate genera un avantaj competitiv și permite producția și exportul în condiții avantajoase. Această teorie a fost propusă de către economistul american Michael Vivian Posner în 1961. Fenomenul apare atunci cân un stat lansează pe piață produse inovative. Această țară va beneficia de un avantaj competitiv temporar până când alte state vor reuși să copieze produsele. Practic, piața va funcționa ca un monopol provizoriu. Prețul produsului va fi stabilit în funcție de ușurința cu care poate fi imitat.