Democratizare finanțe

Democratizarea finanțelor (Democratisation of finance) este un proces gradul prin care se urmărește reducerea puterii marilor jucători de pe piața de capital și de distribuire a ei către marele public. În acest proces de democratizare finanțe, un rol esențial îl are fintech-ul. Prin procesul de democratizare finanțe se reduce puterea băncilor și a instituțiilor financiare. Micile economii ale populației pot să facă diferența. Platformele cu aplicații integrate pe telefoanele inteligente au făcut plățile mai simple ca niciodată. Drumurile la bănci au devenit o amintire și oamenii pot să-și administreze capitalul fără să-și părăsească locuința.

Orice individ cu economii nesemnificative poate să devină investitor datorită noilor instrumente tehnologice. De exemplu, platformele de crowdfunding permit micilor proprietari de capital să acționeze ca investitori. Unele firme care se finanțează astfel le oferă investitorilor acțiuni viitoare. Până acum câțiva ani, acest rol era rezervat marilor jucători de pe piață.

democratizare finanțe
Financial technology icons created by Nuricon – Flaticon

Inițial, băncile comerciale tradiționale au încercat să opună rezistență asaltului tehnologic. Chiar și băncile cele mai progresiste le solicitau clienților vizite la sediile lor pentru verificări și autentificări. Asaltul noilor firme a fost prea puternic și băncile au trebuit să se reinventeze pentru a nu deveni irelevante.