Democratizare tranzacții acțiuni

Democratizarea tranzacțiilor de acțiuni (Democratisation of stock trade) este un proces prin care se simplifică realizarea achizițiilor și vânzărilor de titluri de valoare pe piețele bursiere. Procesul de democratizare tranzacții acțiuni se realizează prin intermediul unor platforme electronice sau aplicații de telefoane inteligente. Practic, aceste mijloace electronice înlocuiesc firmele clasice de brokeraj și birocrația asociată. Toate aceste aplicații permit accesul rapid și facil al publicului larg pe piața bursieră.

democratizare tranzacții acțiuni
Robin hood icons created by Smashicons – Flaticon

În ultimii ani, au apărut platforme electronice precum Robinhood sau Revolut care au simplificat extrem de mult tranzacțiile cu acțiuni. Achizițiile și vânzările pe bursă au devenit simple și accesibile pentru orice persoană care își instalează o aplicație. Este suficient ca un investitor potențial să se logheze la aplicație și să înceapă să tranzacționeze titluri de valoare. Practic, procesul de democratizare tranzacții acțiuni a deschis accesul pe piețele bursiere pentru orice persoană fizică sau juridică. Astăzi, este suficient să avem un capital infim, uneori doar un €1, pentru a începe să facem investiții.

Democratizarea tranzacțiilor este o oportunitate și pentru companiile listate. În primul rând, prin intermediul acestor platforme, companiile obțin acces la capitalul deținut de publicul larg. În al doilea rând, când acțiunile sunt cumpărate de investitori mici, riscurile ca unul să ajungă să controleze un pachet de control sunt scăzute.