Descurajarea muncii

Descurajarea muncii (Discouraging work) este un fenomen care apare în anumite organizații sau sisteme economice, care surprinde scăderea interesului pentru a lucra al angajaților. Salariații din aceste organizații sau sisteme economice sunt descurajați să muncească:

  • de condițiile care li se oferă de către angajatori;

În această categorie de factori pot fi încadrate partea de infrastructură  (dotările de la punctul de lucru), programul de lucru (depășirea repetată a normei de lucru), aspecte legate de pragurile de productivitate (impunerea unor norme orare nerealiste) etc.

  • de modul în care sunt remunerați;

Dacă nivelul salariilor nu corespunde cu așteptările angajaților, interesul lor poate să scadă. Probleme pot să apară și dacă majorările salariale se lasă așteptate. Trăim într-o lume inflaționistă, în care puterea de cumpărare se erodează constant. Angajații percep această scădere a puterii de cumpărare și se așteaptă la compensații.

  • de maniera în care sunt tratați de șefii lor ierarhici;

Când mediul de lucru este unul toxic, salariații își vor pierde motivația profesională. Aceștia vor folosi o mare parte din program pentru a rezolva problemele cu șefii ierarhici.

  • etc.

În principiu, distorisionarea oricărui factor de la punctul de lucru îi determina pe angajați să-și reducă la minim efortul în muncă.

Descurajarea muncii
Lazy icons created by Freepik – Flaticon