Dezeconomisirea

Dezeconomisirea (Dissaving) este reprezentată de cheltuirea unor sume de bani care depășesc nivelul venitului disponibil. Spus mai simplu, prin dezeconomisire înțelegem cheltuirea unor sume de bani mai mari decât veniturile curente. Acest proces este opus celui de economisire și implică cheltuirea în prezent a unor venituri viitoare.

Conceptul se referă la cheltuirea în avans a sumelor viitoare, care ar fi putut fi economisite. Altfel spus, el se referă la folosirea banilor din împrumuturi pentru achiziții prezente. Gratificarea din prezent este mai importantă decât cea viitoare. Bani care vor fi câștigați  de abia în viitor sunt aduși în prezent pentru satisfacerea anticipată a nevoilor. Dezeconomisirea are asociate costuri ridicate, sub forma dobânzilor. Acest concept este opus celor de economisire și capitalizare.

dezeconomisirea
Borrow icons created by Iconjam – Flaticon

Fenomenul de dezeconomisire poate să aibă loc și la nivelul unei persoane juridice sau al statului (nivel macroeconomic). De exemplu, când o persoană juridică împrumută capital pentru investiții sau pentru nevoi operaționale aceasta dezeconomisește. Pentru a fi justificată, investiția realizată va trebui să genereze venituri mai mari decât cele curente. Similar, de fiecare dată când un Guvern închide bugetul public pe deficit acesta dezeconomisește. Practic, când bugetul public este în deficit, cheltuielile publice depășesc veniturile.