Disputa pentru metodă

Disputa pentru metodă (Methodenstreit) a fost dezbatere celebră care a avut loc în a doua jumătate a secolului XIX între Școala Istorică Germană și Școala Austriacă. În dispută, Școala Germană a fost reprezentată de către Gustav von Schmoller iar cea Austriacă de către Carl Menger. Subiectul central al dezbaterii a fost legat de care este cea mai potrivită metodă pentru studiul economiei. În plan secund, Școala Germană susținea intervenționismul și reformele sociale. Austriecii, în schimb, promovau libertatea individuală și economia de piață.

Dezbaterea pentru metodă
Dispute icons created by Freepik – Flaticon

Reprezentanții Școlii Germane argumentau că studiul economiei ar trebui să fie bazat pe o metodă inductivă, care să țină cont de istorie și de contextul fenomenului. Aceasta punea accentul pe studierea datelor istorice, a societăților și a instituțiilor.

Școala Austriacă considera că studiul economiei ar trebui realizat cu metoda deductivă, prin utilizarea raționalității și prin extrapolarea principiilor economice. În concepția lor, în centrul economiei se află acțiunea umană (a individului) și subiectivismul.