Dobândă fixă

Dobânda fixă (Fixed interest) este plata pentru împrumutarea unui capital împărțită în rate egale. Dobânda fixă nu se va modifica atunci când Robor sau IRCC vor fluctua. O dobândă fixă poate să fie aplicată pentru întreaga perioadă de returnare a creditului sau doar pentru câțiva ani. De exemplu, în 2021, ING Bank oferea un credit imobiliar în care dobânda era fixă primii șapte ani și ulterior devenea variabilă. Banca a renunțat la acest model de credit după ce dobânda a început să crească. În economiile dezvoltate, în care monedele sunt valute forte, se utilizează dobânzi fixe pentru întreaga perioadă a creditului imobiliar.

dobândă fixă
Profit-margin icons created by Stasy – Flaticon

Acest tip de dobândă presupune ca instituția financiară să-și asume riscuri mai mari. Din această cauză, de multe ori ratele vor fi mai mari decât în cazul dobânzii variabile. Desigur, în perioadele de instabilitate economică debitorul ar putea fi avantajat de aceasta. Pe de altă parte, când dobânzile de pe piață vor scăderea, beneficiarul va avea de plătit sume similare.

Principalul avantaj al acestui tip de dobândă este legat de faptul că îi permite debitorului să-și estimeze efortul financiar lunar.