Externalitate pozitivă globală

O externalitate pozitivă globală (Global positive externality) este un beneficiu, al unei activități industriale sau comerciale, pentru care terții din lumea întreagă nu plătesc nimic. Practic, aceasta este o externalitate pozitivă care se extinde la nivel global. Acest beneficiu nu este dedus din costul final al produselor și serviciilor și, deci, nici din prețul de vânzare. Un exemplu de externalitate pozitivă globală este cel care rezultă din realizarea de produse software open-source. Acest tip de produse le oferă o bază de plecare programatorilor din lumea întreagă. Acestea sunt dezvoltate de comunități de voluntari și pot suplini marea majoritate a softurilor care sunt distribuite contra cost. Dezvoltarea acestui ecosistem open-source este benefică pentru întreaga lume deoarce oferă instrumentele necesare dezvoltării unei economii moderne.

externalitate pozitivă globală
Open source icons created by Smashicons – Flaticon

Când o firmă dezvoltă un produs open source și îl urcă în domeniul public, beneficiile sunt resimțite de locuitorii întregii planete.

Orice externalitate pozitivă are potențialul să se răspândească la nivel global. De exemplu, când locuitorii dintr-o regiune se vaccinează se reduce riscul epidemic la nivel mondial. Epidemia COVID-19 a fost oprită în acest fel. Pe măsură ce populația din diferitele părți ale lumii s-a imunizat natural sau prin vaccinare planeta a devenit din nou un loc sigur.