Finanțare pre-seed

O finanțare pre-seed (Pre-seed funding) este una atrasă de un start-up în primele faze de dezvoltare. De obicei, fondurile adunate astfel sunt destinate demonstrării funcționării ideii (proof of concept), dezvoltării unui produs minim viabil etc. Aceste finanțări sunt strânse de obicei de la fonduri de capital de risc, investitori de tip business angel, granturi etc.

Acest tip de finanțare este prima etapă din dezvoltarea prin capital de risc. Când start-up-urile au succes, aceasta este urmată de finanțări de tip seed, serie A, B, C etc.

finanțare pre-seed
Venture icons created by GOWI – Flaticon

În principiu, valoarea unui tichet pre-seed este de până la 500.000 dolari. Pentru că finanțările de acest tip  nu sunt extrem de mari, de multe ori este necesar ca fondatorii să contribuie cu capitalul lor personal.

O mare parte dintre start-up-urile care reușesc să obțină finanțare pre-seed falimentează înainte de a reuși alte runde de finanțare. Astfel, conform unor statistici 70% dintre start-up-urile care obțin fonduri pre-seed nu reușesc să ajungă la rundele superioare de finanțare.