Rata Sharpe

Rata Sharpe (Sharpe ratio) este un indicator ajustat care măsoară randamentul unei investiții în raport cu riscurile asumate. Indicatorul a fost dezvoltat de către economistul William Forsity Sharpe (n. 1934). Rata se calculează cu ajutorul următoarei formule:

RS = (Vp – Vfr)/σp

unde,

  • RT – rata Sharpe;
  • Vp – venitul portofoliului;
  • Vfr – venitul portofoliului în absența riscurilor; În principiu, este vorba despre venitul unui portofoliu echivalent constituit din active sigure. De exemplu, ar putea fi vorba de venitul generat de un portofoliu din titluri de stat.
  • σp –  abaterea standard a randamentului excedentar al portofoliului. Cu cât aceasta este mai mare, cu atât portofoliul este considerat mai volatil și mai riscant.

Cu cât valoarea indicatorului este mai mare, cu atât este considerată mai eficientă investiția.

Indicatorul măsoară un raport între veniturile suplimentare aduse de asumarea de riscuri și riscurile propriu-zise. Altfel spus, acesta măsoară randamentul suplimentar generat de fiecare unitate de risc asumată.

Rata Sharpe
Forecast icons created by Freepik – Flaticon

 

Un investitor care va dori să analizeze potențialul portofoliului va trebui să utilizeze și alți indicatori, precum rata Treynor.