HoReCa

HoReCa (Hospitality) este un acronim folosit pentru a descrie industria ospitalității. Acronimul este format prin combinarea primele 2 litere din următorii trei termeni: hoteluri, restaurante și cafenele. Acronimul este importat din limba franceză și adaptat specificului local. Sectorul ospitalității este însă unul mai larg și, pe lângă hoteluri, restaurante și cafenele, mai cuprinde și activități de planificare evenimente, transporturi turistice, pacuri tematice etc.

HoReCa
Restaurant icons created by Freepik – Flaticon

Utilizarea conceptului are sens pentru că aceste trei tipuri de afaceri au destul de multe similtudini. Toate trei fac parte din industria ospitalității și sunt afectate în mod asemnănător de problemele din economie.

Să ne gândim la o criză persistentă, în care veniturile reale ale populației cunosc o scădere semnificativă. Când are loc o scădere bruscă a veniturilor reale, gospodăriile și indivizii își vor ajusta planurile de cheltuieli. Sumele de bani utilizate în industria ospitalității se vor reduce pentru că mulți le vor considera neesențiale. Pe fondul scăderii cererii, multe firme din industrie vor avea dificultăți de funcționare și vor risca falimentul.

Când veniturile populației cresc, efectul se simte în întreaga HoReCa. Cererea ridicată îi va încuraja și pe alți investitori să intre pe piață și clienții finali vor beneficia de intensificarea concurenței.