Încălzire globală

Încălzirea globală (Global warming) se referă la creșterea progresivă a temperaturilor medii de pe pământ. Se crede că fenomentul de încălzire globală este determinată de efectul de seră și, deci, de excesul de poluare. Altfel spus, acest fenomen  are cauze antropice. Fenomenul este studiat de o ramură particulară a științelor economice, economia încălzirii globale. Fenomenul ridică probleme din perspectiva asumării externalităților negative. Astfel, agenții economici care poluează ar trebui să-și asume efectele și să încerce să le combată.

încălzire globală
Earth icons created by Freepik – Flaticon

Fenomenul încălzirii globale ar trebui să fie analizat în economie din cel puțin două perspective:

  • efortul pe care trebuie să-l facem prevenire;
  • impactul pe care îl are asupra resurselor rare.

Fără să conștientizăm direct, depunem deja eforturi financiare semnificative în lupta cu încălzirea globală. Există taxe de descurajare a produselor poluante, scheme de sprijin pentru energia verde și multe alte reglementări. În plus, plătim și prin prețul produselor realizate de companiile obligate să cumpere certificate verzi.

Tot de interes pentru economie este și transformarea prin care trece planeta. Acestea vor aduce costuri suplimentare și vor modifica distribuția resurselor. De exemplu, schimbările climatice afectează zone turistice care devin mai puțin atractive.  În unele regiuni nu vor mai putea fi cultivate produsele agricole tradiționale, pădurile se vor regenera mai greu.