Inflație reprimată

Prin inflație reprimată (Repressed inflation) ne referim la situația în care autoritățile monetare și guvernamentale dintr-o țară încearcă să prevină inflația, prin utilizarea de controale economice directe, fără a încerca să îi elimine cauzele.

Exemple de măsuri luate pentru prin care se încearcă reprimarea inflației sunt controlul prețurilor sau al salariilor. Încercările de a reprima rata inflației prin astfel de măsuri nu au un grad ridicat de eficiență. Aceste controale directe sunt problematice și greu de implementat pentru că pot genera efecte adverse.

Inflație reprimată
Business and finance icons created by orvipixel – Flaticon

Controlul prețurilor poate determina reducerea ofertei de pe piață. Firmele își vor reduce oferta pentru că nu vor putea să vândă sub nivelul costurilor. Unii clienți vor începe să se aprovizioneze de pe piața neagră, la prețuri mai ridicate. Alții vor începe să facă achiziții în țările vecine. Prețurile plafonate vor agrava problemele din economie.

O altă măsură care poate fi luată pentru reprimarea inflației este controlul salariilor. De exemplu, Guvernul poate bloca nivelul salariilor din sectorul public și suspenda plata orelor suplimentare. De asemenea, acesta poate poate amâna majorarea pragului pentru salariul minim. În principiu, măsura permite controlul costurilor și ar putea stopa creșterea ratei inflației. În timp, aceasta va determina reducerea ofertei și creșterea prețurilor.