Informatica de afaceri (Business informatics)

Informatica de afaceri (Business informatics) este o disciplină care combină elemente din economie, economia digitalizării, administrarea afacerilor și informatică. Scopul informaticii de afaceri constă în dezvoltarea de programe software prin care să fie eficientizate operațiunile din companii. Digitalizarea operațiunilor din cadrul companiilor permite optimizarea activităților și reducerea costurilor de producție. Programele software specializate pot să fie destinate simplificării și optimizării oricăror sarcini lucrative.

După revoluția industrială, afacerile s-au bazat, pe automatizare și standardizare. Majoritatea angajaților, fie că operau la banda de producție sau la birou, au sarcini standardizate și repetitive. Informatica de afaceri a revoluționat aceste proceduri prin digitalizare și automatizare. Sarcinile repetitive au fost preluate de tehnologie și necesarul total de forță de muncă a scăzut.

informatica de afaceri
Informatics icons created by catkuro – Flaticon

Trendul de digitalizare și automatizare al activităților umane este atât de puternic încât acest domeniu a devenit unul esențial. Miza dezvoltării de programe software specializate a crescut exponențial în urma dezvoltării inteligenței artificiale. Noile generații de programe destinate afacerilor vor suplini într-o mai mare măsură necesarul de personal. Firmele vor trebui să-și reconfigureze modul de organizare și de funcționare. Noua economie va fi una în care importanța factorului muncă va scădea, pentru că produsele software bazate pe inteligență artificială vor acoperi parțial necesarul de salariați din firme.