Inflație de bază

Inflația de bază (Core inflation) este o variantă a acestui indicator care exclude unele prețuri volatile sau sezoniere.  Din acesta sunt excluse prețurile din sectorul alimentar (afectate de variații sezoniere) și din cel energetic (care sunt mai volatile).  De obicei, indicatorul inflație de bază se calculează cu ajutorul  indicelui prețurilor de consum (IPC).

Ideea de bază este că, produsele alimentare și cele energetice cunosc fluctuații repetate, în ambele sensuri, de-a lungul unui an calendaristic. Din această cauză, ele pot să creeze o imagine falsă a modului în care evoluează prețurile. Pe perioade mai lungi, aceste fluctuații se anulează reciproc și inflația de bază devine mai puțin relevantă. Pe termen scurt, aceasta ne poate oferi informații mai precise privind tendința de creștere a prețurilor. O inflație de bază care este rezistentă la reducere ne indică că prețurile continuă să crească.

inflație de bază
Atom icons created by Freepik – Flaticon

La finalul anului 2022, Rezervele Federale (Fed) din SUA au propus un concept și mai concentrat inflația supercore (Supercore Inflation). Conceptul presupune focalizarea pe o parte a nucleulului inflației de bază. Din aceasta din urmă, sunt eliminate și prețurile locuințelor (chiriile). Acest tip de inflație se axează pe analizarea prețurilor mai puțin volatile ale bunurilor și serviciilor.