Internalizare

Internalizarea (Internalization) presupune ca o operațiune să fie realizată în cadrul unei organizații fără apelarea la serviciile unei firme exterioare specializate. În esență, o operațiune de internalizare va fi executată în cadrul organizației și nu va fi achiziționată de la prestatori specializați de pe piața liberă. Internalizarea prezintă unele riscuri, în special când firma nu are personal specializat pentru operațiunile respective. Elementele realizate pe plan intern vor suferi din punct de vedere al calității și conformității. Conceptul este opus celui de externalizare.

De exemplu, o companie poate acoperi cu resursele interne elementele juridice și de HR din cadrul unui proces de angajare. De multe ori, firmele preferă să externalizeze aceste servicii către firme specializate în recrutare. Acestea știu cum să atragă candidații potriviți, mai ales că au o ofertă agregată cu locuri de muncă de la diverși angajatori.

Internalizare
Corporate icons created by Vectors Tank – Flaticon

În România, firmele care execută lucrări în regie proprie internalizează procese de producție care nu le sunt specifice. De exemplu, realizarea în regie proprie a unei instalații tehnologice nu ține de activitatea curentă a unei firme. Practic, aceasta va internaliza un proces de producție care în mod obișnuit ar fi fost realizat de firme exterioare.