Intraprenor (Intrapreneur)

Intraprenor (Intrapreneur) este acel angajat al unei firme care primește drept misiune dezvoltarea unei idei inovative. Intraprenorul, spre deosebire de un antreprenor, are acces la resursele companiei mamă și nu este expus la riscuri financiare mari. Pe de altă parte, nici veniturile potențiale viitoare nu sunt la fel de mari ca în cazul unui antreprenor. Acesta este doar un angajat căruia i se atribuie un proiect cu potențial.

Un intraprenor (intrapreneur) are mai multe avantaje față de un antreprenor, în special dacă este dintr-o organizație mare. Acesta are acces la resurse financiare consistente și la cunoștiințele și suportul unor departamente funcționale. De asemenea, dacă produsul inovativ este înrudit cu produsul de bază al firmei, se poate ajunge ușor la clienți.

Intraprenorul este un salariat în cadrul unei organizații. Acesta poate să fie bonificat cu un procent din proiectul inovatic, dar acest lucru nu este obligatoriu. Riscurile pe care și le asumă sunt relativ reduse, comparativ cu cele ale unui antreprenor. Același lucru se poate însă și despre beneficiile potențiale.

De multe ori, printr-un proiect coorodnat de către un intraprenor, se dezvoltă o nouă ramură a companiei.