Inventarul fantomă (Phantom inventory) se referă la activele, mărfurile, materiile prime sau bunurile finale care teoretic sunt în depozitul sau patrimoniul unei firme, dar practic nu există sau nu sunt disponibile. Situațiile care duc la apariția unui inventar fantomă sunt variate, de la erori umane la fapte comise cu intenție. Cauzele fenomenului pot fi furturi, înregistrări greșite, erori de software sau chiar manipularea datelor. Inventarul fantomă este creat în mod intenționat atunci când se urmărește acoperirea unor erori sau obținerea unor avantaje pecuniare.
Discrepanța dintre registrele firmei și ce există în depozite poate crea probleme complexe, în relația cu statul și cu clienții. În caz de fraudă pot să intervină instituțiile publice abilitate și să aplice sancțiunile de rigoare. În realția cu clienții, pe baza stocurilor scriptice, se pot efectua tranzacții care ulterior nu vor putea fi finalizate. De asemenea, există riscul realizării de statistici economice eronate.
Existența inventarelor fantomă poate să creeze o imagine falsă asupra performanțelor unei economii, mai ales dacă problema este profundă. În plus, firmele care au astfel de inventare pot să gireze cu ele pentru obținerea de împrumuturi. Acestea nu vor avea însă și capacitatea să stingă creditele. Astfel, în urma manipulării datelor poate rezulta o creștere a riscurilor financiare și a rata creditelor neperformante.