Kurzarbeit

Kurzarbeit care se traduce aproximativ prin „Muncă de scurtă durată” este o măsură socială testată cu succes în Germania, prin care se încearcă păstrarea structurii pieței forței de muncă în perioadele de criză. Măsura se aplică pe termen scurt, în momentele dificile pentru piață, atunci când cererea se contractă brusc și companiile nu mai au capacitatea să susțină toți angajații.

Kurzarbeit presupune ca angajatorii să reducă temporar norma de muncă a salariaților, fără ca nivelul salariilor să se modifice. Diferența dintre nivelul salariul și munca prestată efectiv este acoperită de către autoritățile publice. Astfel, angajații rămân cu salariile intacte și nu mai sunt tentați să-și caute alte locuri de muncă. Datorită subvenției, costurile firmei se reduc proporțional iar structura pieței forței de muncă rămâne intactă până la  reechilibrarea pieței. În presa economică din România termenul a fost preluat direct din germană. În acest fel, sunt evitate și eventualele confuzii cu programul de muncă cu normă parțială.

Kurzarbeit
Relax icons created by monkik – Flaticon

Măsura a devenit cunoscută pe plan internațional în timpul pandemiei Covid-19 în 2020. Guvernele din întreaga lume au căutat soluții pentru a asigura supraviețuirea firmelor a căror activitate a fost suspendată. În acest context, modelul german de sprijinire al afacerilor a devenit extrem de apreciat.