Lanț de aprovizionare

Un lanț de aprovizionare (Supply chain) sau lanț logistic este constituit  din rețeaua de legături care se formează între producător și furnizorii săi, pe de-o parte, și între producător, distribuitorii săi și clienți, pe de altă parte. Această rețea este constituită dintr-o varietate de activități, persoane juridice și fizice, informații și resurse.  Lanțul constă din traseul complet prin care resursele economice sunt transformate în procesul de producție și livrate către consumatorul final. Organizarea lanțului de aprovizionare ține de domeniul logisticii.

piese de domino sugerând un lanț logistic
Fotografie de Mateusz Dach de la Pexels

Într-un lanț de aprovizionare, fiecare componentă are un rol esențial. Dacă un intermediar nu își îndeplinește rolul, în lanț apar probleme. Furnizorii din amonte încep să formeze stocuri și reprezintă costuri suplimentare. Distribuitorii din aval nu pot satisface cererea de pe piață și riscă o diminuare a cotei, în favoarea competiției.

Ideal, într-un lanț care funcționează în mod optim circulația produselor este extrem de rapidă. Perioadele de stocare, aferente fiecărui nivel al lanțului, sunt extrem de scurte și tind spre zero. Astfel, firmele evită costurile de depozitare și manipulare a mărfii. În plus, în amonte se reduce riscul producerii de cantități care nu corespund cererii.

În cazul produselor perisabile, viteza de deplasare pe lanțul de aprovizionare este esențială pentru reducerea pierderilor.