Leasing

Conceptul de leasing (Lease) se referă la un aranjament financiar și legal prin care o persoană fizică sau juridică obține dreptul de a utiliza un activ, în schimbul unor plăți recurente. De exemplu, active care pot fi obținute prin leasing sunt terenuri,  echipamente, autovehicule etc. Dreptul de utilizare este acordat pentru o perioadă determinată de timp. Acesta poate fi prelungită la înțelegerea dintre părți. Dreptul de proprietate rămâne la societatea de leasing și, în unele cazuri, utilizatorul activului are dreptul să-l achiziționeze la final.

Contractele de leasing sunt utilizate extensiv în economie pentru că le oferă firmelor posibilitatea să accelereze ritmul de creștere. Costul unor echipamente este mai ridicat și ar determina blocarea unei părți semnificative a capitalului. În plus, ele își pot ajusta mai ușor capacitatea operațională. Dacă piața se prăbușește ele pot renunța cu ușurință la activele obținute prin astfel de contracte. Când echipamentele sunt cumpărate, firma devine mai rigidă. Vânzarea sau cumpărarea unor active se poate dovedi un proces de durată.

leasing
Transportation icons created by Freepik – Flaticon

Leasingul poate fi operațional sau financiar. Diferențele dintre cele două tipuri de contract sunt legate de asumarea riscurilor și de beneficii. În cel financiar, riscul și profitul sunt la locatar. În contractul de tip operațional, riscul și profitul rămân la compania de leasing.