Marca de comerț

Marca de comerț (Trademark) este un însemn, o expresie, un cuvânt, un simbol care se identifică cu un produs specific. Marca de comerț îi permite unui bun să se diferențieze de produsele concurente. O marcă poare să fie un simbol, un cuvânt sau un desen. Uneori aceasta este o combinație între aceste elemente. De asemenea, marca poate acoperi amestecul cromatic, elemente de ambalaj etc. Cu ajutorul mărcii, clienții pot să identifice produsul de al competiției.

O marcă comercială oferă protecție în jurisdicția în care a fost înregistrată. Nicio altă firmă nu are dreptul legal să o folosească. În cazul în care un competitor încearcă să exploateze o marcă, firma care o deține se poate adresa instanței. Ea poate obține interzicerea utilizării și despăgubiri financiare pentru perioada exploatării.

Marca de comerț
Registered trademark icons created by SeyfDesigner – Flaticon

În România, mărcile comerciale se înregistrează la Oficiul de stat pentru Invenții și Mărci (OSIM). Prin înregistrarea la OSIM, o companie obține dreptul exclusiv de utilizare a mărcii pe teritoriul României. Marca poate să fie înregistrată la OSIM de persoane fizice sau juridice. Durata de protecție oferită de către OSIM, pentru jurisdicția națională, este de 10 ani. Aceasta poate fi reînnoită cu 10 ani, fără o limită a numărului maxim de reînnoiri.