Piața

Piața (Market) este locul în care se întâlnesc agenții economici pentru a se angaja la schimbul economic. Agenții economici care participă la schimb sunt vânzători sau cumpărători.

În sens general, pe piață are loc întâlnirea între totalitatea agenților cererii (Cerere Agregată) și totalitatea agenților ofertei (Ofertă Agregată).

piața
Sursa: Grafic realizat de către autor

În mod uzual, piața se reprezintă grafic într-un sistem de două axe, cu prețul pe axa lui y și cantitatea pe axa lui x. Echilibrul se obține la punctul de intersecție dintre curba cererii agregate cu cea a ofertei agregate. Din acest punct, prin trasarea de drepte perpendiculare pe cele două axe, se pot extrage prețul și cantitatea de echilibru.

În sens restrâns, prin piață se poate înțelege și un spațiu fizic sau virtual de întâlnire a unei părți a cererii cu o parte a ofertei. O structură tradițională este piața agroalimentară. Se poate vorbi și despre piețe specializate, atunci când le analizăm în funcție de produsele sau serviciile tranzacționate. Putem vorbi despre piețe financiare, de capital, ale factorilor de producție etc. Dacă analizăm piața din punct de vedere politic și geografic, putem vorbi despre o piață mondială, piață europeană, piață națională, piață regională și piață locală.