Mișcarea FIRE

Mișcarea FIRE (F.I.R.E. movement) a apărut în SUA în 1992 și presupune adoptarea unui program agresiv de investiții  pentru obținerea independenței financiare. Odată atins acest obiectiv apare și posibilitatea retragerii din activitățile lucrative, la o vârstă timpurie. Această mișcare a fost propusă de către Vicki Robin și Joe Dominguez în lucrarea Your Money or Your Life.

Mișcarea FIRE
Fireplace icons created by Freepik – Flaticon

Mișcarea FIRE presupune ca adepții să practice un stil de viață frugal, să economisească masiv și să realizeze investiții continue. Acestea ar trebui să fie în cuantum de 50-70% din veniturile realizate. Adoptarea strategiei este dificilă în țările slab dezvoltate, unde  veniturile personale sunt folosite, în mare parte, pentru acoperirea nevoilor de bază. În aceste țări, majoritatea gospodăriilor nu au cum să economisească o proporție așa mare din venit. În plus, pe măsură ce aceste țări se dezvoltă, economiile din trecut ale acestor gospodării pierd din valoarea relativă.

Pentru ca strategia să funcționeze cei care o implementează ar trebui să fie din țări dezvoltate. În plus, aceștia ar trebui să câștige venituri peste medie într-o monedă forte.

Adepții se pot retrage din activitate în momentul în care portofoliul lor de investiții depășeste de 30 de ori cheltuielile lor anuale. Pentru a nu se întoarce în activitate, ei trebuie să-și limiteze retragerile din portofoliu la maxim 4% din valoarea sa.