Neutralitatea monedei (Currency neutrality) este o teorie economică potrivit căreia modificările din oferta de bani produc schimbări doar în variabilele nominale. Cu alte cuvinte, ideea principală este că prin creșterea cantității de bani de pe piață nu sunt afectate variabilele reale. Mai precis, moneda suplimentară de pe piață afectează doar variabile precum nivelul prețurilor sau al salariilor. Variabile precum nivelul producției sau structura economiei naționale nu cunosc modificări. Altfel spus, teoria susține că se vor modifica doar prețurile nominale ale produselor realizate din economie.
Teoria este una nerealistă pentru că ignoră interdependențele profunde din economie. Creșterea cantității de bani din economie duce la majorarea ratei inflației. Salariile nu sunt indexate în timp real cu rata inflației și nivelul cererii scade. Producătorii sunt forțați să-și ajusteze oferta la noile condiții de piață. Din acest punct se schimbă deja modul în care sunt distribuite resursele în economie. Altfel spus, banii suplimentari au un efect real asupra economiei.
Chiar dacă banii suplimentari ar putea fi distribuiți în economie instant după structura existentă, moneda tot nu ar fi neutră. Orice majorare nominală de prețuri îi va determina pe indivizi să-și reconsidere componența coșului de consum. Cererea se va modifica și va influența structura reală a economiei.