Paradis fiscal

Paradisul fiscal (Tax heaven) este regiunea sau țara „off-shore” care oferă rezidență cu obligații fiscale minime, persoanelor fizice și juridice. Un avantaj, pentru care sunt căutate paradisurile fiscale este că acestea nu dezvăluie informații financiare autorităților din alte țări.  Persoanele fizice și juridice nu trebuie să se mute propriu-zis într-un paradis fiscal pentru a beneficia de avantajele lui.

Un stat va putea atrage firmele străine doar dacă este stabil politic și economic. Depozitarea banilor trebuie să se poată realiza fără teama că la schimbarea regiumului politic riscă să fie naționalizați.

Paradis fiscal
Image by Freepik

Ideea de paradis fiscal este asociată frecvent cu cea de insulă. Există mai multe mai multe mici state insulare care au regimuri fiscale care favorizează firmele din punct de vedere fiscal. De asemenea, fiind state mici, multe din ele nu au foarte multe acorduri de extrădare, fapt care le face extrem de atractive pentru cei care comit infracțiuni financiare.

Asocierea cu statele insulare se explică și prin faptul că majoritatea paradiselor fiscale sunt de acest tip. De exemplu, din 15 paradisuri fiscale analizate de Business Insider, 13 sunt mici state insulare. Cu toate acestea, trebuie să notăm că nu există o clasificare general valabilă pentru paradisuriule fiscale.