Potențialul economic (Economic potential) se referă la dezvoltarea maximă care ar putea fi atinsă, teoretic, de o companie sau țară. Astfel, dacă privim un actor economic din perspectiva dotării cu resurse, potențialul economic s-ar referi la cât de eficient sunt utilizate acestea. Fiecare agent de pe piață transformă resursele disponibile cu o anumită rată de succes. Un specialist își va atinge potențialul economic atunci când își va vinde forța de muncă în cele mai bune condiții financiare și profesionale. El își va atinge potențialul maxim atunci când va promova pe o funcție care îi permite să atingă o productivitate optimă.
Analizarea potențialului economic al unei companii sau țări are sens în special când activitățile economice nu utilizează toate resursele disponibile. În aceste situații, jucătorii nu își ating potențialul. Resursele economice nu sunt utilizate eficient. De exemplu, o firmă produce un număr mai mic de produse decât îi permit resursele utilizate.
Desigur, se pot întâlni și situații în care produsul unei țări îl depășește pe cel potențial. Aceste situații apar în special în perioadele în care creditarea este ieftină. Produsul peste potențial nu poate fi susținut pe termen mediu și lung. Țara respectivă va fi forțată să se întoarcă la adevăratul ei potențial economic.