Privatizarea MEBO (Management and Employee Buyout Privatization) este un proces prin care o companie deținută de către stat este trecută din proprietatea acestuia în cea a directorilor și a angajaților. O privatizare MEBO poate fi parțială sau totală. Acest tip de privatizare este o alternativă la alte metode de deznaționalizare, precum vânzările directe, licitațiile etc. Termenul MEBO este un acronim în limba engleză pentru Management and Employee Buyout (Achiziție de către management și angajați).
Acest tip de privatizări a fost utilizat frecvent după căderea Cortinei de Fier, în Europa de Est. Ulterior, multe dintre aceste companii au falimentat pentru că salariații nu aveau expertiză pe piețe concurențiale. În plus, în anii 1990, economia de piață încă nu funcționa normal în fostele țări comuniste, fapt care a dus la eșecul multor companii.
În România, în anii 1990, au fost transferate acțiuni către toate persoanele care împliniseră 18 ani. Angajații acestor firme, foști salariați și persoane care împliniseră 18 ani au primit acțiuni în aceste societăți. Aceștia au intrat în acționariat, dar în cele mai multe cazuri a fost vorba de pachete minoritare. Controlul firmelor de stat nu a fost cu adevărat transferat către personalul acestora. Privatizările de tip MEBO din România au fost parțiale. Cu alte cuvinte, nu se poate vorbi cu adevărat de achiziții ale companiilor de către salariați.