Prohibiție

Prohibiția (Prohibition) se referă la o politică de interzicere prin lege a producției, transportului și vânzării unor produse. Motivele care stau în spatele unei politici de prohibiție sunt variate. Se poate urmări descurajarea consumului unui produs când acesta este nociv pentru utilizator sau când acesta este asociat cu obiceiuri anti-sociale.

Cel mai cunoscut caz de prohibiție este cel din Statele Unite ale Americii, între 1920 și 1933. În perioada respectivă, în SUA a fost instituită o prohibiție la producerea și vânzarea de alcool. Politica în sine a eșuat și a dus la formarea unei imense piețe negre. Organizațiile criminale din perioada interbelică se ocupau în special cu contrabanda de alcool. După ce s-a renunțat la prohibiția alcoolului, aceste organizații s-au reprofilat pe traficul cu droguri.

prohibiție
No alcohol icons created by Smashicons – Flaticon

Politica adoptată de SUA în anii 1920 a eșuat radical. Chiar dacă se urmărea scăderea ratei criminalității, aceasta a crescut. De asemenea, nu au fost înregistrate scăderi semnificative ale consumului de alcool. În întreaga țară, au apărut producători ilegali și baruri secrete care au permis continuarea consumului.  În plus, pentru că nu se mai putea controla calitatea alcoolului de pe piață, au apărut numeroase cazuri de intoxicări și decese.