Rata de rotație a angajaților

Rata de rotație a angajaților (Employee turnover rate) este un indicator prin care se măsoară pierderea de talente (expertiză) din cadrul forței totale de muncă. O firmă poate să piardă expertiza prin demisii, concedieri, pensionări, accidentări, decese etc. Indicatorul este extrem de important pentru o firmă deoarece permite identificarea problemelor din cadrul organizației și corectarea lor. O firmă în care valoarea indicatorului este mare are o problemă în a-și păstra angajații și probabil nu este un mediu de lucru plăcut. Valoarea scăzută a indicatorului indică faptul că firma are un mediu de lucru sănătos și că angajații sunt mulțumiți. Pentru a calcula indicatorul se poate utiliza următoarea formulă:

Rata de rotație a angajaților

unde,

  • Rra – rata de rotație a angajaților;
  • Ap – angajați pierduți de companie;
  • Ai – angajați inițiali, la începutul perioadei analizate;
  • Af – angajați finali, la sfârșitul perioadei analizate.

Să luăm ca exemplu o companie care în anul inițial a avut 1000 de angajați și la finalul anului doi 1200 de angajați. Între cele două momente, firma a pierdut 500 de salariați. Înlocuim datele în formula de mai sus.

Rra = 500/[(1000+1200)/2] * 100

Rra = 500/(2200/2) * 100

Rra = 500/1100 *100

Rra = 45,45%

O firmă care vrea să-și înțeleagă mișcările de personal trebuie să analizeze acest indicator în corelație cu Rata de retenție a angajaților.

Rata de rotație a angajaților
Man icons created by Freepik – Flaticon