Rectificare bugetară pozitivă

Rectificarea bugetară pozitivă (Positive budget rectification) reprezintă procesul prin care se ajustează în sus planul de cheltuieli al unei administrații publice. O rectificare bugetară pozitivă are lor în timpul execuției bugetare și ea modifică forma inițială a alocărilor financiare. Creșterea sumelor alocate pentru cheltuieli este posibilă ca urmare a înregistrării unor rezultate fiscale peste așteptări. De exemplu, încasările bugetare peste așteptări îi permite unui guvern să crească alocările financiare ale ministerelor.  De asemenea, această corecție a planului de cheltuieli poate să aibă loc și când se adoptă bugete extrem de prudente. Într-o rectificare bugetară pozitivă, guvernul poate decide creșterea alocărilor pentru unele ministere, departamente, organisme etc.

rectificare bugetată pozitivă
Budget icons created by BomSymbols – Flaticon

Acest tip de rectificare este mai puțin întâlnit. Cazurile în care veniturile bugetare cresc peste așteptări sunt extrem de rare. În plus, majoritatea statelor lumii își construiesc bugetul bazându-se pe o combinație de venituri și împrumuturi (deficitul bugetar). O creștere neașteptată a veniturilor ar putea fi folosită pentru a reduce suma împrumutată.

În încercarea de a-și îmbunătăți imaginea publică, unele Guverne modifică alocările bugetare inițiale și le prezintă drept rectificări pozitive. De exemplu, creșterea bugetului unui Minister în detrimentul altuia va fi prezentat drept rectificare pozitivă, deși suma cheltuielilor din buget nu se va modifica.

Vezi și rectificare bugetară negativă.