Revenire economică în K

O revenire economică în K (K-shaped recovery) apare când, după o cădere a economiei, sectoarele ei se recuperează diferit. Astfel, o parte a economiei își revine cu rapiditatea și cealaltă stagnează sau își revine într-un ritm mult mai încet. Recuperarea în ritm diferit poate să fie determinată de tipul industriei, de regiunea unde este concentrată. De exemplu, după închiderea economiei din timpul pandemiei Covid-19, industria tehnologiei informațiilor a crescut într-un ritm mult mai rapid ca alte sectoare de activitate.

Recuperarea de tip K este una mai realistă ca alte tipuri de recuperare economică. Toate țările sunt eterogene și industriile nu evoluează în mod similar.

Revenire economică în K
Sursa: Inițiativa Privată

În graficul de mai sus putem să observăm cum se formează o revenire în K a unei economii. Această evoluție este evidențiată de segmentele de culoare roșie. Segmentul A-B surprinde o fază inițială în care economia are o traiectorie normală, cu o creștere moderată. În punctul B, în urma unui șoc economic, activitatea generală se prăbușește până în punctul C și indicatorii macroeconomici cunosc un recul. Măsurile de redresare nu reușesc să stimuleze similar activitatea din toate sectoarele economice. Astfel, activitatea din unele sectoare își revine mai repede (segmentul C-D) și altele într-un ritm mai încet (segmentul C-E).

Vezi și revenirea economică în L, Radical întors, U, V și W.