Revenire economică în V

O revenire economică în V (V-shaped recovery) este un concept economic care descrie o cădere bruscă a economiei, urmată de o revenire la fel de amplă. Grafic, evoluția economiei urmează forma literei „V”. În primă fază, se înregistrează un declin semnificativ al PIB-ului și al altor indicatori macroeconomic, precum rata angajării, consumul clienților etc. Revenirea economiei este rapidă și este însoțită de creșterea acestor indicatori.

O economie trebuie să fie extrem de rezilientă pentru a-și reveni atât de rapid după un șoc economic. Aceasta nu trebuie să aibă probleme structurale sau să opereze într-un cadru fiscal haotic.

revenire economică în V
Sursa: Inițiativa Privată

În graficul de mai sus putem observa cum se formează o revenire economică în forma literei V. În primă fază, segmentul A-B surprinde o evoluție normală a economiei, cu o rată de creștere moderată. Din diferite cauze, între punctele B și C, are loc o cădere a economiei. Aceasta este urmată de o revenire cu amplitudine comparabilă până în punctul D. Acesta poate să fie apropiat de nivelul lui B. Din punctul D economia își reia evoluția normală. În grafic evoluția sub formă de V este marcată cu linii roșii.

Vezi și revenirea economică în K, L, Radical întors, U și W.