Revenire economică în J

O revenire economică în J (J-shape recovery) este un concept care descrie o situație în care o cădere a economiei este urmată de o revenire puternică dar într-o perioadă lungă de timp. Creșterea este atât de puternică încât depășește cu mult nivelul anterior. Grafic aceasta se aseamănă cu litera J.

În timpul unei recuperări de acest tip, după atingerea punctului de minim al căderii, indicatorii macroeconomici își încep revenirea cu rapiditate. După atingerea unui prag, indicatorii precum PIB-ul, rata angajării etc. încep să crească.

Acest tip de revenire este asemănător cu unul de tip V, principala diferență fiind legată viteza de revenire. În cazul recuperării sub forma literei V, revenirea economiei este mult mai rapidă.

Revenire economică în J
Sursa: Inițiativa Privată

În graficul de mai sus, observăm cum se formează o revenire în forma literei J. În segmentul A-B economia evoluează normal, având o rată de creștere moderată. Ulterior, pe fondul unor factori declanșatori are loc o cădere a economiei, descrisă de segmentul B-C. Din punctul C, economia își revine dar într-un ritm care se poate extinde pe o perioadă lungă de timp. Ritmul de creștere este moderat prin comparație cu cel de prăbușire. Segmentele colorate cu roșu, B-C și C-D, se aseamănă cu o literă J aplecată spre dreapta.

Vezi și revenirea economică în K, L, Radical întors, U, V și W.