Revenire economică în W

O revenire economică în W (W-shaped recovery) se referă la o situație în care are loc o recuperare a economiei după două sau mai multe prăbușiri și reveniri. Reprezentarea grafică a evoluției economiei se aseamănă cu forma literei W.

Într-o evoluție de acest gen, economia experimentează cel puțin două faze de  recesiune, urmate apoi de recuperări. Fenomenul apare atunci când economia experimentează mai multe șocuri, le perioade relativ scurte de timp. De asemenea, dacă măsurile luate după prima prăbușire nu sunt potrivite sau sunt abandonate prea repede, economia poate aluneca din nou în recesiune.

O evoluție în forma literei W ne indică faptul că mediul macroeconomic este unul relativ volatil. De asemenea, sugerează că  multe dintre firmele care activează în această țară nu au situații financiare stabile.

Revenire economică în W
Sursa: Inițiativa Privată

În graficul de mai sus, observăm evoluția unei economii în care cu roșu este trasată partea care ne aduce aminte de litera W.  În punctul B, pe fondul unui șoc, economia se prăbușește până în punctul C. În această fază, Guvernul intervine pe piață și încearcă să stimuleze economia. Aceasta începe să-și revină, dar după ce ajunge în punctul D, pe fondul măsurilor nepotrivite sau a unui șoc, se prăbușește din nou până în punctul C. După această fază, economia își revine și intră din nou în traiectoria normală.

Vezi și revenirea economică în J, K, L, Radical întors, U și V.