Revenire economică în U

Prin revenire economică în U (U-shaped recovery) ne referim la un concept economic care descrie o cădere a economiei, urmată de o perioadă prelungită de stagnare și de o revenire ulterioară.  Reprezentarea grafică a evoluției economiei se aseamănă cu litera U.

Perioada prelungită de stagnare care dă forma de U a graficului economic poate avea mai multe explicații. De exemplu, o economie cu probleme structurale sau cu o reziliență scăzută își va reveni mai greu. De asemenea, dacă există sectoare economice în declin va crește numărul de falimente și nivelul general de activitate.

Revenire economică în U
Sursa: Inițiativa Privată

În graficul de mai sus, avem reprezentată o evoluție economică care are forma literei U. Aceasta este ilustrată prin segmentele de grafic roșii, între coordonatele B-C-D-E. Economia are o evoluție normală în perioada acoperită de segmentul A-B. Ulterior, în urma manifestării unor factori declanșatori, economia se prăbușește până în punctul C. Din cauza condițiilor structurale, de macromediu etc. aceasta nu-și revine rapid, ci trece printr-o perioadă de stagnare, până în punctul D. După această perioadă de stagnare, economia cunoaște o recuperare puternică până în punctul E. Din acest punct, ea își va relua evoluția normală.

Vezi și revenirea economică în J, K, L, Radical întors, V și W.