Revenire economică în L

O revenire economică în L (L-shaped recovery) este situația în care o scădere semnificativă a economiei este urmată de o perioadă lungă de stagnare, fără a exista semnale de revenire. Denumirea acestui tip de recuperare economică vine de la asemănarea cu litera L. Într-o situație de acest gen indicatorii macroeconomici, precum PIB-ul și rata angajării, își vor reveni cu mare dificultate. Acest tip de reveniri pot fi întâlnite în urma marilor crize financiare. Când prăbușirea economică este urmată de o multitudine de falimente, recuperarea este extrem de dificilă.

revenire economică în L
Sursa: Inițiativa Privată

Observăm în graficul de mai sus modul în care se manifestă o recuperare economică în forma literei „L”. Segmentul A-B surprinde o evoluție normală a economiei. Creșterea economică este moderată și predictibilă. Diverși factori declanșatori determină o prăbușire abruptă a economiei, din punctul B în C. Economia nu își revine însă cu rapiditate. Ea stagnează sau crește ușor față de punctul de minim. În această situație, economia nu are capacitatea să-și revină rapid.

În grafic, am îngroșat cu culoarea roșie partea care dă numele acestui tip de revenire. Vedem că segmentele B-C-D se asemănă cu litera „L” înclinată spre stânga.

Vezi și revenirea economică în J, K, Radical întors, U, V și W.