Salariat descurajat

Un salariat descurajat (Discouraged employee) este un individ apt de muncă, fără loc de muncă și care nu a încercat să-și găsească un job în ultimele patru săptămâni. Acesta a renunțat să caute un loc de muncă după o perioadă de căutări care nu a dus la rezultatele scontate. Motivele pentru care aceștia nu își mai caută loc de muncă pot fi extrem de variate. Acestea pot fi: lipsa de rezultate la căutările anterioare, epuizare la jobul precedent, probleme de sănătate de tipul „long Covid” etc. De asemenea, mulți salariați descurajați își suspendă căutările pentru că nu găsesc joburi corespunzătoare calificării sau dorințelor lor.

Salariat descurajat
Trouble icons created by Leremy – Flaticon

Conceptul de salariat descurajat se diferențiază de cel de șomer, pentru că acesta nu mai caută loc de muncă. Dificultatea găsirii unui loc de muncă potrivit poate să aibă mai multe cauze.

  • În perioadele de criză, numărul de locuri de muncă se reduce și descurajarea celor care caută să se angajeze crește. Ieșirea din criză și îmbunătățirea condițiilor economice pot fi soluția la această problemă.
  • Progresul tehnologic poate determina dispariția unor profesii. Șomerii care caută poziții similare s-ar putea să nu aibă foarte mult succes.
  • Dezintegrarea unor industrii, precum a mineritului, poate face dificilă găsirea joburillor de profil.