Sentimentul pieței

Sentimentul pieței (Market sentiment) se referă la atitudinea generală pe care o au investitorii privind o piață financiar sau un titlu de valoare. Practic, acesta este un indicator care extrage tendințele generale din atitudinea investitorilor. El reflectă optimismul sau pesimismul la nivel colectiv și poate fi utilizat pentru a a lua decizii investiționale. De exemplu, pe o piață pe care sentimentul este pesimist, investitorii vor evita să riște cantități mari de capital.

Acest tip de indicator se realizează prin colectarea și analizarea de date. De exemplu, multe platforme de tranzacționare extrapolează sentimentul pieței pe baza modificărilor din comportamentul investitorilor. O altă metodă de identificare a sentimentului presupune colectarea de date de la populații largi, cu ajutorul chestionarelor.

Sentimentul pieței
Feeling icons created by Fajrul Fitrianto – Flaticon

Nu este obligatoriu ca sentimentul pieței să se bazeze pe atitudinea investitorilor, el putând avea la bază clienții la modul general. Cel mai cunoscut indicator de acest gen este „Consumer Sentiment Index” calculat de către Universitatea din Michigan.