O taxă pe valoare adăugată – TVA (Value added tax – VAT) este o taxă pe consum care este aplicată proporțional la prețul din fiecare etapă a lanțului de producție și distribuție. Taxa este evaluată pe valoarea adăugată a produselor și serviciilor. Această taxă pe valoare adăugată se aplică pe produsele și serviciile și produsele vândute într-o țară. Produsele și serviciile exportate nu sunt purtătoare de TVA. Eventual, taxa se aplică în țara de destinație, dacă aceasta din urmă are instituit un instrument fiscal de acest tip. Importurilor din alte țări li se aplică TVA-ul pentru a nu avea avantaje competitive față de producătorii interni. În România se aplică o cotă generală a TVA de 19% și două cote reduse de 9% și 5%.
Când produsele sau serviciile cumpărate sunt utilizate în cadrul procesului de producție, firmele își pot deduce TVA-ul.
Într-un magazin, taxa pe valoare se adaugă la produse în momentul vânzării. Cei 19% se adaugă la un procentul de procentul existent de 100% care conține costul propriu zis al produsului și marja comercială. Să luăm, ca exemplu, un produs care pe raft are un preț de 357 de lei. Acest preț reprezintă un procent de 119%. Putem afla valoarea TVA-ului în felul următor:
Împărțim prețul la 1,19 (119%) pentru a afla valoarea produsului înainte de aplicarea taxei.
358/1,19 = 300 lei
Scădem din preț valoarea produsului și o obținem pe cea a TVA-ului.
357-300 = 57 lei