Tehnostructură

Tehnostructura (Technostructure) este termenul propus de către economistul John Kenneth Galbraith pentru a descrie grupul de tehnicieni, din cadrul unei întreprinderi, care îi poate influența parcursul economic. Tehnostructura se referă la managerii, din cadrul unei firme, care ajung să aibă o putere decizională mai mare ca acționarii. Pe măsură ce o companie de dezvoltă, formarea unei tehnostructuri este tot mai probabilă. În companiile pe acțiuni, formarea structurilor este dificil de combătut deoarece majoritatea acționarilor se pot exprima doar în cadrul AGA.

Altfel spus, fenomenul apare frecvent în corporațiile mari, mai ales dacă structura acționariatului este eterogenă. Managamentul firmei va fi mai influent ca micii acționari și acest lucru nu poate fi schimbat fără AGA.

tehnostructură
Technician icons created by Freepik – Flaticon

Acest tip de structură a devenit extrem de frecvent întâlnit în companiile din industria informațiilor. Este vorba în special de firmele de dimensiuni mai mici. De exemplu, în start-up-rile IT, programatorii cunosc cel mai bine produsul și specificul său. Aceștia au un control enorm asupra firmei și a direcției sale. Echipa de ingineri poate să impună direcția pe care o urmează start-up-ul mai mult decât proprietarii firmei. Evident, această putere este una disproporționată pentru că inginerii nu își riscă propriul capital în cadrul afacerii.