Uzura fizică

Uzura fizică (Physical wear / Wear and tear) este un proces normal de depreciere al bunurilor de capital tehnic și produselor. Procesul are loc în special ca urmare a utilizării unui bun. Acesta poate surveni și când bunul nu este utilizat, dar în acest caz este mai îndelungat. Prin folosire, bunurilor de capital tehnic și produsele își pierd caracteristicile tehnice și funcționale inițiale. Uzura fizică este un proces absolut normal și inevitabil. Pierderea de valoare a capitalului fix este calculată și scoasă din contabilitatea firmei prin procesul de amortizare.

De exemplu, în urma utilizării, un telefon mobil inteligent se va uza. Bateria acestuia se va deteriora, pe produs vor apărea fisuri și zgârieturi etc. Proprietarul telefonului poate lua unele măsuri pentru a diminua viteza de degradare, dar nu are cum să o stopeze. O husă sau o folie de protecție vor proteja bunul de eventuale șocuri minore. De fapt, produsul se va deteriora chiar dacă va fi păstrat în ambalajul original. Acumulatorul acestuia își va pierde din capacitate chiar și dacă nu va fi folosit. Procesul de uzură fizică va fi mai îndelungat, dar își va spune cuvântul.

Uzura fizică
Image by macrovector on Freepik

Uzura fizică se reflectă cu rapiditate în valoarea unui produs. Utilizarea unui bun, pentru o scurtă perioadă de timp, îi scade valoarea de revânzare.